Silná fazolová polévka dle hajného ze „Šlajfu“
Recepty, PolévkySuroviny
- 10 dkg bílé fazole
- 1 ks střední cibule
- 2 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1/4 celer
- 3 stroužky česnek
- 1/4 hlávky malá kapusta
- 1 hrst kroupy
- 2 hrsti sušené houby
- 3 ks střední brambory
- 1/2 lžičky kmín
- 1/2 lžičky mletá paprika
- 1 lžička majoránka
- 2 lžíce hladká mouka
- 2 l hovězí vývar
- Sádlo
- Sůl
- Pepř
- Petrželka
- zakysaná smetana
Postup Silná fazolová polévka dle hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájím nadrobno a nechám zpěnit na sádle.
Pak přisypu předem namočené houby, drcený česnek zadusím s kmínem.
Poté do základu přidám na kostičky nakrájenou zeleninu, na proužky nakrájenou kapustu a nechám zarestovat.
Pak to celé zapráším hladkou moukou a paprikou, krátce zasmažím a vše pak zaliji namočenými fazolemi (včetně vody, v níž bobtnaly – použil jsem na 10 dkg. fazolí 30 dcl vody) a za stálého promíchávání přivedu k varu pak doliji vývarem.
Když se směs začne vařit přisypu na kostičky nakrájené brambory a vsypu kroupy.
Když jsou kroupy měkké dochutím solí pepřem a majoránkou, nechám 5 minut provařit.
Podávám ozdobené petrželkou s dvěma lžičkami zakysané smetany. Polévka je hustější svačinová pochoutka s pečivem.