Květákový mix

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 květák
6 nových brambor
10 žampionů
1 cibule
8 dkg slaniny
20 dkg šunky od kosti
20 dkg sýru eidam, může být i uzený nebo jiný
4 vajíčka
0,5-1 dl smetany na vaření
4 stroužky česneku
sůl, kmín, mletý bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do velké pánve jsem dala sítko na napaření knedlíků a v páře uvařila růžičky omytého květáku, ne zcela doměkka. V téže pánvi jsem poté v páře uvařila nové brambory. Domácí slaninu jsem nakrájela na kostičky, opekla na nepřilnavé pánvičce a do ní dala zesklovatět cibuli. Přisypala jsem lžičku celého kmínu a přidala na plátky nakrájené žampiony. Osolila jsem a bez podlití vodou jsem je podusila pod pokličkou. Hotové ochutila prolisovaným česnekem a bílým mletým pepřem.

  2. Zatímco se brambory vařily a žampiony dusily, nakrájela jsem šunku a sýr na kostičky. Do mísy jsem nasypala zchladlý květák, v ní jsem ho posekala špachtlí, ke květáku přidala na větší kousky nakrájené brambory, byly ještě teplé, což nevadí, dále žampiony, šunku a sýr, dle potřeby přisolila, promíchala a vše urovnala do zapékací misky. Její dno jsem lehce tu a tam pokladla slabými plátky másla. Na misku už čekala vyhřátá trouba na 190 stupňů. Zvlášť v misce jsem rozšlehala vidličkou vajíčka se smetanou. mírně osolenou a po 15-ti minutovém zapékání jsem vše zalila a dopekla do zezlátnutí..


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!