Květákovo - celerová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1/2 květáku
- 1/2 celeru
- koření Šangri-La
- olivový olej
- 500 ml vody nebo vývaru
- 4 lžíce smetany
- 1/2 lžičky kurkumy
- špetka muškátového oříšku
Postup Květákovo - celerová polévka
Postup přípravy receptu
-
Oloupaný celer nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na menší růžičky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehounce zakápneme olejem a posypeme kořenící směsí.
Vložíme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme přibližně 20 minut. Poté zeleninu přemístíme do hrnce, zalijeme cca 0,5 litrem vody (aby byla zelenina ponořená), přivedeme k varu a necháme 5 minut povařit.
Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem, buď úplně dohladka nebo můžeme nechat malé kousky. Pokud by byla polévka po rozmixování moc hustá, zředíme ji troškou vody.
Poté přidáme 4 lžíce smetany, špetku muškátu, kurkumu, případě dosolíme a ještě krátce prohřejeme.