Moučník Porta Coeli královny Konstancie Uherské
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150-180 g hladké přesáté mouky
- 110-120 g Hery
- 40 g moučkového cukru (přesátý)
- 1 žloutek
- zrnko soli
- 1 lžička citronové kůry
- 1,5 polévkové lžíce citronové šťávy
- Náplň
- 2 větší jablka
- 1-2 mrkve
- 3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce medu
- citronová kůra
Postup Moučník Porta Coeli královny Konstancie Uherské
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout asi půl hodiny.
V mezičase si připravíme náplň. Nastrouháme jablka bez slupky, mrkev, citronovu kůru, přidáme mleté vlašské ořechy, med a vše spojíme.
Odpočinuté těsto vyválíme na tenký plát. Obkreslíme formu-viz foto, aby těsto přesně odpovídalo její velikosti a dáme ho do formy. Zbytek těsta budeme potřebovat na zakrytí moučníku. Těsto vyválíme, uděláme opět rádýlkem kruh, aby vznikl kulatý plát těsta a do něj malým vykrajovátkem vykrajujeme květinky. Pracujeme na pomoučněném válu, aby se těsto nepřichytávalo.
Náplň rovnoměrně naneseme na těsto a zakryjeme vykrájeným horním dílem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 170°C asi 30 minut.