Svižná kuřecí játra s kapary
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 340 g kuřecích jater
- 1 cibule
- 3 lžičky kapar
- 2 lžičky sherry octa
- 2 lžíce oleje
- 350-400 ml kuřecího vývaru
- 1 dobrá lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst hladkolisté petržele
- 1 větší špetka kajenského pepře
- sůl
- pepř
- Příloha:
- rýže
- máslo
- sůl
Postup Svižná kuřecí játra s kapary
Postup přípravy receptu
-
Játra očistíme od šlach, opereme a osušíme. Lžíci mouky smícháme s velkou špetkou kajenského pepře a játra v této směsi obalíme. Osolíme a opepříme. Nakrájíme nahrubo petržel, nadrobno cibuli a scedíme kapary.
Na rozpáleném oleji játra osmahneme, asi tak 5 minut, aby byla opečená. Dáme stranou.
Dáme vařit (dusit) rýži. Do vařící vody přidáme rýži v poměru 1 díl rýže a 1 a půl dílu vody a vaříme 5 minut, pak osolíme, přidáme oříšek másla, zakryjeme a na opravdu mírném ohni dusíme, aby rýže absorbovala veškerou vodu, tak asi 8 až 10 minut.
Do pánve přikápneme olej, rozehřejeme a přidáme směs cibule, kapar a petržele. Osmahneme. Tak 4 minuty.
Přidáme vývar a jakmile vše přijde do varu, přidáme ve 2 lžících vody rozmíchaný kukuřičný škrob a zakápneme sherry octem. Vše provaříme asi tak 5 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody a pak chvilku ještě provaříme.
Vrátíme do pánve játra, zakryjeme a prohřejeme.
Podáváme s dušenou rýží.