Květákovo-sýrová polévka s houbami
Recepty, PolévkySuroviny
- ½ květáku
- sůl
- velká hrst lesních hub (nebo i žampionů)
- 100 g polévkové zeleniny (i mražené)
- 100 g taveného sýru
- kousek libečku
- ½ hrnku mléka
- 1–2 lžíce hladké mouky
- K podávání:
- zelené natě (petrželka nebo pažitka)
- krutonky, nebo plátky veky opečené na másle
- strouhaný sýr (lze vynechat)
Postup Květákovo-sýrová polévka s houbami
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebraný na růžičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka a pak vybereme z polévky. Přidáme velkou hrst čerstvých nebo mražených hub a chvíli povaříme (sušené houby se musí několik hodin předem namočit). Pak do polévky přidáme dobrý tavený sýr, nejlépe smetanový bez příchuti, který rozkrájíme na menší kusy a necháme v polévce rozvařit.
Než se sýr rozvaří, přidáme i polévkovou zeleninu, kousek libečku a pak hned záklechtku z vody nebo mléka a mouky. Vaříme ještě 10-15 minut, aby se mouka provařila. Ke konci varu přidáme na drobnější kousky posekaný vařený květák.
Větším jedlíkům můžeme k polévce podávat houskové krutonky, nebo opečené plátky veky. Polévku na talíři posypeme sekanými zelenými natěmi a případně dobrým strouhaným sýrem.