Květákovo-sýrová polévka s houbami

Recepty, Polévky

Suroviny

½ květáku
sůl
velká hrst lesních hub (nebo i žampionů)
100 g polévkové zeleniny (i mražené)
100 g taveného sýru
kousek libečku
½ hrnku mléka
1–2 lžíce hladké mouky
K podávání:
zelené natě (petrželka nebo pažitka)
krutonky, nebo plátky veky opečené na másle
strouhaný sýr (lze vynechat)

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebraný na růžičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka a pak vybereme z polévky. Přidáme velkou hrst čerstvých nebo mražených hub a chvíli povaříme (sušené houby se musí několik hodin předem namočit). Pak do polévky přidáme dobrý tavený sýr, nejlépe smetanový bez příchuti, který rozkrájíme na menší kusy a necháme v polévce rozvařit.

  2. Než se sýr rozvaří, přidáme i polévkovou zeleninu, kousek libečku a pak hned záklechtku z vody nebo mléka a mouky. Vaříme ještě 10-15 minut, aby se mouka provařila. Ke konci varu přidáme na drobnější kousky posekaný vařený květák.

  3. Větším jedlíkům můžeme k polévce podávat houskové krutonky, nebo opečené plátky veky. Polévku na talíři posypeme sekanými zelenými natěmi a případně dobrým strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!