Květákové karbanátky (placičky) se žampiony
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 400 g květáku
- 200 g čerstvých žampionů (nebo lesních hub)
- 100 g pórku nebo cibule
- máslo nebo olej
- 40 g sušené šunky
- 1 vejce
- česnek sušený dle chuti
- muškátový květ dle chuti
- 1 lžíce čerstvě nasekané petrželové nati
- sůl
- pepř mletý
- cca 50 g hrubé mouky nebo strouhanky
- olej na smažení
Postup Květákové karbanátky (placičky) se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Květák dáme povařit do osolené vody doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Kdo chce, může ho povařit na páře. Poté v míse rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
Na kousku másla si osmažíme pokrájený pórek dosklovata, přidáme na menší kousky pokrájené žampiony, schwarzwaldskou šunku (lze použít i libovější slaninu) a smažíme do povadnutí žampionů a vypaření přebytečné tekutiny. Před koncem smažení dochutíme petrželovou natí a dle chuti sušeným česnekem a muškátovým květem.
Žampionovou směs přisypeme ke květáku, přidáme vejce, dle chuti osolíme, opepříme a zahustíme hrubou moukou. Směs by měla být vláčná, dobře tvarovatelná.
Ze směsi tvarujeme karbanáky/placičky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
Podáváme s bramborovou kaší nebo samostatně. Výborné jsou i zastudena.