Květáková polévka s osmaženými cibulovými kotoučky a česnekovými krutonky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 velký květák
(1,5 l vývaru z květáku)
(několik růžiček květáku jako vložka do polévky)
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
petrželka
na talíř 1 lžíce strouhaného Parmazánu nebo Pecorina
Cibulové kotoučky:
3 větší cibule
3 lžíce hladké mouky
máslo nebo olej na osmažení cibule
sůl
Krutonky:
3-4 krajíčky tmavého toastového chleba
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Od včerejška zbyla polovina vývaru z velkého květáku a tak byla dnes květáková polévka s osmaženými cibulovými kotoučky, česnekovými krutony z tmavého chleba a sýrem:

  2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Tu rozvaříme v polévce, do které na závěr vsypeme asi hrst pokrájené zelené petrželky.

  3. Cibule si pokrájíme na kotoučky, obalíme v hladké mouce a vložíme postupně do rozpáleného tuku na pánev a opékáme do křupava. Osolíme.

  4. Toastový chléb nakrájíme na krutonky (kostečky), rozprostřeme na olejem vymazaný pečící plech, promícháme s jemně nasekaným nebo drceným česnekem a vložíme na 10 minut do trouby, roztopené na teplotu cca 200°C. Po 5-ti minutách stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme - musí zůstat měkké a musí být křupavé.

  5. Na talíř položíme několik ohřátých růžiček květáku, zalijeme polévkou, obložíme cibulovými kroužky, které posypeme strouhaným sýrem, okolo umístíme krutonky a popřejeme dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!