Květáková polévka s osmaženými cibulovými kotoučky a česnekovými krutonky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 velký květák
- (1,5 l vývaru z květáku)
- (několik růžiček květáku jako vložka do polévky)
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- petrželka
- na talíř 1 lžíce strouhaného Parmazánu nebo Pecorina
- Cibulové kotoučky:
- 3 větší cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- máslo nebo olej na osmažení cibule
- sůl
- Krutonky:
- 3-4 krajíčky tmavého toastového chleba
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
Postup Květáková polévka s osmaženými cibulovými kotoučky a česnekovými krutonky
Postup přípravy receptu
-
Od včerejška zbyla polovina vývaru z velkého květáku a tak byla dnes květáková polévka s osmaženými cibulovými kotoučky, česnekovými krutony z tmavého chleba a sýrem:
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Tu rozvaříme v polévce, do které na závěr vsypeme asi hrst pokrájené zelené petrželky.
Cibule si pokrájíme na kotoučky, obalíme v hladké mouce a vložíme postupně do rozpáleného tuku na pánev a opékáme do křupava. Osolíme.
Toastový chléb nakrájíme na krutonky (kostečky), rozprostřeme na olejem vymazaný pečící plech, promícháme s jemně nasekaným nebo drceným česnekem a vložíme na 10 minut do trouby, roztopené na teplotu cca 200°C. Po 5-ti minutách stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme - musí zůstat měkké a musí být křupavé.
Na talíř položíme několik ohřátých růžiček květáku, zalijeme polévkou, obložíme cibulovými kroužky, které posypeme strouhaným sýrem, okolo umístíme krutonky a popřejeme dobrou chuť!