Kváskové placky se škvarky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 15 g pravidelně živeného žitného kvásku
- 70 g vody
- 70 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- - smícháme a zakryté necháme 10-12 hodin v teple kvasit.
- Dále je třeba:
- 80 g vody
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky oleje
- lžička soli
- 50-60 g krájených škvarků
Postup Kváskové placky se škvarky
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu po 12 hodinách přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (2-3 hod).
Lžící, namáčenou ve vodě, pak ukrajujeme kousky těsta, klademe na plech s pečící fólií a opatrně roztlačíme na placku o výšce 1-1,5 cm. Necháme 1-1,5 hod vykynout, potřeme vodou, posypeme celým kmínem a v dobře vyhřáté troubě upečeme (200°C/20-25 min).
Škvarky v pečících se plackách se škvíří a voní po celém bytě. Kdo má rád česnek, může ještě vřelé placky (čerstvě vytažené z trouby) potřít 1-2 stroužky česneku rozmixovanými v trošínce vody s olejem.