Kváskové placky se škvarky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
15 g pravidelně živeného žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- smícháme a zakryté necháme 10-12 hodin v teple kvasit.
Dále je třeba:
80 g vody
150 g hladké mouky
2 lžičky oleje
lžička soli
50-60 g krájených škvarků

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu po 12 hodinách přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (2-3 hod).

  2. Lžící, namáčenou ve vodě, pak ukrajujeme kousky těsta, klademe na plech s pečící fólií a opatrně roztlačíme na placku o výšce 1-1,5 cm. Necháme 1-1,5 hod vykynout, potřeme vodou, posypeme celým kmínem a v dobře vyhřáté troubě upečeme (200°C/20-25 min).

  3. Škvarky v pečících se plackách se škvíří a voní po celém bytě. Kdo má rád česnek, může ještě vřelé placky (čerstvě vytažené z trouby) potřít 1-2 stroužky česneku rozmixovanými v trošínce vody s olejem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!