Kvásková vánočka (z formy)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 20 g pravidelně krmeného pšeničného nebo žitného kvásku
- 110 g vody
- 110 g hladké mouky
- – dobře promícháme a zakyryté necháme v teple asi 9-12 h kvasit.
- (Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají kráterky“ od prasklých bublinek.)
- Dále:
- 20 g vody
- 1 vejce
- 50 g měkké Hery
- 75 g cukru
- špetka soli
- strouhaná citrónová kůra
- hrstka rozinek
- 260 g hladké mouky
Postup Kvásková vánočka (z formy)
Postup přípravy receptu
-
k rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do vymazané formy na vánočku – vymazala jsem sádlem a lehce vysypala mandlovými lupínky. Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede.
Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosýchá. Vykynutou vánočku jsem vložila do studené trouby, zapnula na 170°C a upekla. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená a opatrně vyklopíme z formy. Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.