Kvásková focaccia
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 25 g pšeničného nebo žitného kvásku
- 90 g vody
- 100 g hladké mouky
- - všechny suroviny dobře umícháme a v teple místnosti necháme 8-10 hodin kynout
- Dále:
- 250 g vody
- 400 g hladké mouky (např. T650)
- 1,5 rovné lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
- Na dohotovení před pečením:
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce vody
- rozmarýn
- 2-3 stroužky česneku
- hrubá sůl
Postup Kvásková focaccia
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme volnější těsto, které vyškrábneme do olivovým olejem vytřené mísy a necháme asi 45 minut kynout. Pak těsto popřekládáme, dobře zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.
Před pečením vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií a potřeme ho olivovým olejem. S citem vyškrábneme na plech nakynuté těsto a naolejovanými prsty ho důlkováním roztáhneme po větší části plechu – na výšku asi 2 cm.
Oloupeme česnek a nakrájíme ho na malé hranolky, které pozapichujeme hluboko do těsta focaccie. Stejně tak napícháme jehličky čerstvého rozmarýnu, které otrháme z nastříhaných větviček, plochu těsta ještě můžeme ozdobit a dochutit malými rajčátky, které do těsta vtlačíme. V misce rozšleháme olivový olej se lžící vody a focacciu po celé ploše pokapeme. Posypeme ji hrubou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220-230°C) dozlatova, cca 25-35 minut.