Zrníčková šumava (kvásková)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 120 g vody
- 150 g žitné chlebové mouky
- (vše dobře promícháme a necháme v teple 10-12 hodin kvasit)
- Těsto:
- 360 g (ml) vody
- lžíce oleje
- 3 rovné lžičky soli
- lžíce kmínu
- lžíce lněného semínka
- lžíce slunečnice
- lžíce dýňového semínka
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 400 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
Postup Zrníčková šumava (kvásková)
Postup přípravy receptu
-
Těsto jsem míchala v robotu – k vykynutému rozkvasu přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (2-3 hodiny v teple).
Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který opět necháme vykynout v teple, v dobře moukou vysypané ošatce (1-2 hod.).
Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadit do 250°C teplé trouby, hned teplotu zmírnit na 230°C/20 min, dopéct na 200°C/30 min).