Zrníčková šumava (kvásková)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g pravidelně krmeného kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky
(vše dobře promícháme a necháme v teple 10-12 hodin kvasit)
Těsto:
360 g (ml) vody
lžíce oleje
3 rovné lžičky soli
lžíce kmínu
lžíce lněného semínka
lžíce slunečnice
lžíce dýňového semínka
100 g žitné celozrnné mouky jemné
400 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem míchala v robotu – k vykynutému rozkvasu přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (2-3 hodiny v teple).

  2. Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který opět necháme vykynout v teple, v dobře moukou vysypané ošatce (1-2 hod.).

  3. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadit do 250°C teplé trouby, hned teplotu zmírnit na 230°C/20 min, dopéct na 200°C/30 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!