Kuřecí vývarek
Recepty, PolévkySuroviny
- kuřecí skelet a odřezky z 1 kuřete
- 2 l vody
- 1 menší mrkev
- kousek celeru
- 1 velký řapík celeru
- celerová nať
- cibule
- sůl
- celý černý pepř
- bobkový list
- čerstvý tymián
- čerstvá saturejka
- čerstvý estragon nebo rozmarýn
- Do polévky:
- petrželka
- hrášek
- 1/2 mrkve
- nudle nebo těstovinová rýže
- obrané maso
- sůl
- pepř
Postup Kuřecí vývarek
Postup přípravy receptu
-
Pro tmavší kuřecí vývar všechnu zeleninu nejdřív orestujte.
Jinak vložte všechny ingredience na vývar do papiňáku, uzavřete a vařte 30 minut (to je opravdu doba varu - prvních deset minut ohřívání uvnitř nepočítám). Pokud tlakový hrnec nemáte, v tom případě to chce velký hrnec s dobře těsnící pokličkou a vařit tak 75-90 minut.
Sketet před tím umyjte, mrkev, celer, řapík i cibuli oloupejte, pokrájejte vždy na 2-3 kusy. Soli dejte 2 čajové lžičky, kdyžtak dochutíte pak.
Po uvaření oberte maso (mělo by odpadat od kostí, pokud ne, vařte déle). Přeceďte a zeleninu vyhoďte. Ta už posloužila. Do samotné polévky to chce dát čerstvou mrkev, na drobnější kousky, ale i tak se ve vývaru bude 10-15 minut vařit. Pokud nechcete, aby těstoviny vývar lehce zakalily, uvařte je v jiném hrnci normálně ve vodě ke konci varu vývaru, přeceďte a až uvařené je do něho přidejte.
No a pak to chce jen dochutit solí a pepřem a na poslední chvíli přidat na prohřátí zmražený hrášek a nasekanou petrželku.