Kuřecí gazdovská srdíčka (a polévka z vývaru)
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 500 g kuřecích srdíček
- 150 g gazdovské slaniny
- 300 ml světlého piva
- 200 ml studené vody
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 1 kávová lžička celého kmínu
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře celého
- sůl
- mletý pepř
- 2 polévkové lžíce pokrájené zelené petrželky
- na vývar:
- odkrojky z kuřecích srdíček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kořenová zelenina
- kostka kuřecího bujón nebo pouze sůl
- zelené bylinky na závěr vložka do polévky
- plátek másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1-2 vejce
- špetka soli
Postup Kuřecí gazdovská srdíčka (a polévka z vývaru)
Postup přípravy receptu
-
Srdíčka opáchneme a odřízneme vrchní tučnější části, které použijeme na vývar. Srdíčka překrojíme na polovinu.
Slaninu pokrájíme na tenké nudličky a cibuli nadrobno.
V rozehřátém hrnci osmahneme slaninu, až začne růžovět, přidáme cibuli a necháme zesklovatět.
Poté přidáme srdíčka, orestujeme, přidáme kmín, papriku a promícháme.
Vše zalijeme pivem, přidáme nejlépe ve vajíčku na čaj nové koření s pepřem, mírně osolíme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Pod tlakem na slabém plameni vaříme 25 minut.
Poté hrnec ochladíme a otevřeme.
Vytáhneme čajové vajíčko s kořením, vmícháme záklechtku z vody a mouky a na slabém plameni za občasného promíchání vaříme ještě 10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Na talíři posypeme zelenou petrželkou a podáváme s rýží, nebo s knedlíkem. Hodí se i těstoviny.
Odkrojené tučnější části ze srdíček dáme do hrnce, přidáme všechnu zeleninu, zalijeme 1 l studené vody a vaříme 3/4 hodiny.
Mezitím si z másla a mouky usmažíme zlatavou zásmažku, do horké vyklepneme vejce, osolíme a prudce zamícháme jako vaječinu. Zalijeme hotovým vývarem, podle potřeby dochutíme a 10 minut povaříme. Přidáme zelené bylinky a můžeme podávat.