Kuře na paprice na způsob paprikáše
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře
- sůl
- pepř
- 1 větší cibule
- 2 lžíce mleté papriky
- 50 g uzené slaniny
- 1 plná lžíce sádla
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- vývar na podlití
- 1-2 lžíce mouky (používám polohrubou, neudělá hrudky)
- 1 smetana na vaření (může být i ta ke šlehání)
Postup Kuře na paprice na způsob paprikáše
Postup přípravy receptu
-
Kuře překrojíme na 4 porce a úplně, nebo alespoň částečně, vykostíme a odstraníme kůži. Kosti hned dáme vařit do slané vody na vývar na podlití. Kuřecí porce osolíme, opepříme a než se uvaří vývar, dáme do ledničky.
Zatím připravíme k ruce ostatní ingredience a pokrájíme uzenou slaninu a cibuli. Když máme vývar hotový, v kastrolu osmahneme na sádle a slanině jemně nakrájenou cibuli a porce kuřete opečeme do červena. Rychle přimícháme červenou papriku a díly kuřecího masa podlijeme vývarem z kostí. Přidáme bobkový list a nové koření a dusíme pod pokličkou, až je kuře měkké.
Maso vyjmeme na talíř, omáčku zalijeme smetanou, ve které rozkvedláme mouku. Povaříme nejméně 10-15 minut a pak do hrnce vrátíme prohřát kuřecí díly. Podáváme s rýží, noky či těstovinami, u nás v Česku jsou k této omáčce velice oblíbené i knedlíky.
Pokud používám na omáčku kuřecí stehna, nevykosťuji je a omáčku podlévám vodou. I tak vznikne silná a dobrá omáčka.