Kuře na paprice na způsob paprikáše

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře
sůl
pepř
1 větší cibule
2 lžíce mleté papriky
50 g uzené slaniny
1 plná lžíce sádla
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
vývar na podlití
1-2 lžíce mouky (používám polohrubou, neudělá hrudky)
1 smetana na vaření (může být i ta ke šlehání)

Postup přípravy receptu

  1. Kuře překrojíme na 4 porce a úplně, nebo alespoň částečně, vykostíme a odstraníme kůži. Kosti hned dáme vařit do slané vody na vývar na podlití. Kuřecí porce osolíme, opepříme a než se uvaří vývar, dáme do ledničky.

  2. Zatím připravíme k ruce ostatní ingredience a pokrájíme uzenou slaninu a cibuli. Když máme vývar hotový, v kastrolu osmahneme na sádle a slanině jemně nakrájenou cibuli a porce kuřete opečeme do červena. Rychle přimícháme červenou papriku a díly kuřecího masa podlijeme vývarem z kostí. Přidáme bobkový list a nové koření a dusíme pod pokličkou, až je kuře měkké.

  3. Maso vyjmeme na talíř, omáčku zalijeme smetanou, ve které rozkvedláme mouku. Povaříme nejméně 10-15 minut a pak do hrnce vrátíme prohřát kuřecí díly. Podáváme s rýží, noky či těstovinami, u nás v Česku jsou k této omáčce velice oblíbené i knedlíky.

  4. Pokud používám na omáčku kuřecí stehna, nevykosťuji je a omáčku podlévám vodou. I tak vznikne silná a dobrá omáčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!