Kubbe nijje - arabsky tatarak
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Tatarák:
- 400 g hovězí svíčkové nebe kvalitními hovězího zadního masa
- 400 g bulguru
- 3 lžička mletého nového koření
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička skořice
- 2 lžička majoránky
- 5 lžiček mletý sladké papriky
- harissa (dle chutí)
- sůl
- pepř
- olivový olej
- Dušená směs:
- 400 g mletého hovězího masa (doporučují kvalitní zadní, umleté doma)
- 4 velké cibule
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička koření sumah
- 1 lžička skořice
- 1 lžička majoránky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- olivový olej
- pražené piniové oříšky
Postup Kubbe nijje - arabsky tatarak
Postup přípravy receptu
-
Bulgur zalijeme studenou vodou, nechame vsaknout tekutinu a zmeknout, cca 20 minut. Behem teto doby bulgur nekolikrat promneme v dlanich. Pote vlozime do kusu platna, nebo jineho prodysneho materialu a vymackame prebytecnou tekutinu.
Maso na tatarak nejmene 3x umeleme. Musi byt hodne jemne. Muzeme pouzit i food procesor, kterym maso rozsekame najemno.
Pridame vsechno koreni, olivovy olej a rukama radne promichame. Pridame mekky bulgur a dlanemi celou smes cca 10 minut treme. Behem teto doby prilevame studenou vodu, cca 80 ml. Dle potreby dochutime soli a peprem.
Cibuli nakrajime na hrubo a na olivovem oleji pomalu restujeme do mekka. Oleje dame hodne, cibule musi lehce plavat. Cibule nesmi zmenit barvu, pouze zmeknout.
Pote pridame mlete maso, koreni, rozmichame (jednotlive umlete kousky masa od sebe dobre oddelime) a cca 15 minut dusime. Odstavime a primichame oprazene piniove orisky.
Pri servirovani se ze syrove smesi rukou odebere kousek, naaranzuje se na maly talirek a posype se dusenou smesi. Podava se s pita chlebem, zeleninovymi misami a salaty.