Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- asi 250 g drobů z krůty nebo kuřecí drůbky (srdíčka, jatýrka, žaludky)
- trocha slunečnicového oleje
- 3 malé cibulky
- 1/2 l mléka
- 5 vajec
- 1/2 kg sušených švestek (krátce povařených a podélně rozpůlených)
- 1/4 kg kaštanů (vařených, loupaných, nahrubo nasekaných)
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 palice česneku (stroužky nakrájené na větší kousky)
- 50 ml koňaku
- toustový chléb bez kůrek
- sůl
- pepř
- 1 krůta (o hmotnosti 3 – 4 kg)
Postup Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Očištěné drůbky jemně pokrájejte nebo pomelte a na oleji osmahněte s cibulkou do zlatohněda (používáte-li žaludky, napřed je povařte doměkka).
Do mléka dejte vejce, švestky, kaštany, oregano, kousky česneku, armagnac a směs drůbků. Postupně přidávejte kousky toustového chleba tak, abyste získali hustou kaši. Nádivku rukama propracujte, osolte a opepřete. Kousíček náplně si osmažte na pánvi a ochutnejte, abyste věděli, zda je vše v pořádku. Pokud ano, naplňte krůtu a otvor zašijte.
Troubu předehřejte na 175 stupňů, horkovzdušnou na 155 stupňů. Krůtu potřete olejem, osolte a pečte dvě až čtyři hodiny – obvykle se počítá hodina pečení na kilo váhy.
V závěru můžete přepnout na gril, potřít krůtu vypečenou šťávou a prudčeji ožehnout, aby byla zlatohnědá.