Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

asi 250 g drobů z krůty nebo kuřecí drůbky (srdíčka, jatýrka, žaludky)
trocha slunečnicového oleje
3 malé cibulky
1/2 l mléka
5 vajec
1/2 kg sušených švestek (krátce povařených a podélně rozpůlených)
1/4 kg kaštanů (vařených, loupaných, nahrubo nasekaných)
1 lžíce sušeného oregana
1 palice česneku (stroužky nakrájené na větší kousky)
50 ml koňaku
toustový chléb bez kůrek
sůl
pepř
1 krůta (o hmotnosti 3 – 4 kg)

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné drůbky jemně pokrájejte nebo pomelte a na oleji osmahněte s cibulkou do zlatohněda (používáte-li žaludky, napřed je povařte doměkka).

  2. Do mléka dejte vejce, švestky, kaštany, oregano, kousky česneku, armagnac a směs drůbků. Postupně přidávejte kousky toustového chleba tak, abyste získali hustou kaši. Nádivku rukama propracujte, osolte a opepřete. Kousíček náplně si osmažte na pánvi a ochutnejte, abyste věděli, zda je vše v pořádku. Pokud ano, naplňte krůtu a otvor zašijte.

  3. Troubu předehřejte na 175 stupňů, horkovzdušnou na 155 stupňů. Krůtu potřete olejem, osolte a pečte dvě až čtyři hodiny – obvykle se počítá hodina pečení na kilo váhy.

  4. V závěru můžete přepnout na gril, potřít krůtu vypečenou šťávou a prudčeji ožehnout, aby byla zlatohnědá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!