Krůta pečená s bůčkem, plněná nádivkou s bylinkami

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 krůta (4000 g)
500 g bůčku
180 g na kostičky pokrájené slaniny
200 g veky (rohlíků)
150 g másla na pečení
vývar z drobů
2 vejce
špetka muškátového květu
pepř
hrst nasekaných bylinek (petrželky, pažitky)

Postup přípravy receptu

  1. Krůtu dobře prosolíme a necháme odležet. Veku nebo jiné pečivo pokrájíme na kostičky, pokropíme vývarem a necháme vsáknout. Přimícháme muškátový květ, petrželku, pažitku a žloutky. Vsypeme na kostičky pokrájenou slaninu. Podle chuti osolíme. Na závěr vše zlehka smícháme se sněhem z bílků.

  2. Nádivkou naplníme krůtu a kůži přichytíme párátky nebo sešijeme.

  3. Křídla a nohy přichytíme k tělu krůty nití a přivážeme. Krůtu vložíme hrudí nahoru do pekáče, vymazaného máslem, přidáme bůček a podlijeme trochou vývaru (vody). Přiklopíme druhým pekáčkem a pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů. Upečený bůček vyjmeme a uchováváme dál v teple. Krůtu pečeme cca 180 minut na 160 stupňů.

  4. Během pečení podléváme maso výpekem a několikrát krůtu obrátíme. Pak odstraníme horní pekáček a krůtu pečeme dál dozlatova. Před dopečením vložíme ke krůtě zpět bůček. Maso podáváme s brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!