Krůta pečená s bůčkem, plněná nádivkou s bylinkami
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 krůta (4000 g)
- 500 g bůčku
- 180 g na kostičky pokrájené slaniny
- 200 g veky (rohlíků)
- 150 g másla na pečení
- vývar z drobů
- 2 vejce
- špetka muškátového květu
- pepř
- hrst nasekaných bylinek (petrželky, pažitky)
Postup Krůta pečená s bůčkem, plněná nádivkou s bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Krůtu dobře prosolíme a necháme odležet. Veku nebo jiné pečivo pokrájíme na kostičky, pokropíme vývarem a necháme vsáknout. Přimícháme muškátový květ, petrželku, pažitku a žloutky. Vsypeme na kostičky pokrájenou slaninu. Podle chuti osolíme. Na závěr vše zlehka smícháme se sněhem z bílků.
Nádivkou naplníme krůtu a kůži přichytíme párátky nebo sešijeme.
Křídla a nohy přichytíme k tělu krůty nití a přivážeme. Krůtu vložíme hrudí nahoru do pekáče, vymazaného máslem, přidáme bůček a podlijeme trochou vývaru (vody). Přiklopíme druhým pekáčkem a pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů. Upečený bůček vyjmeme a uchováváme dál v teple. Krůtu pečeme cca 180 minut na 160 stupňů.
Během pečení podléváme maso výpekem a několikrát krůtu obrátíme. Pak odstraníme horní pekáček a krůtu pečeme dál dozlatova. Před dopečením vložíme ke krůtě zpět bůček. Maso podáváme s brambory.