Střapatý jablečný koláč s tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

90 g másla
100 ml oleje
2 vejce
100 g celozrnné špaldové mouky
240 g hladké bílé mouky
1/2 prášku do pečiva
50 g xylitolu - březového cukru (určitě půjde nahradit krystalovým cukrem)
Na náplň:
1 vanička polotučného tvarohu
2 lžíce jogurtu
20 g xylitolu (případně opět cukr krystal)
1 vejce
citronová kůra dle chuti
4 středně velká jablka
vanilkový cukr (cca 1 lžíce)
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Rozpusťte máslo a k němu vešlehejte olej (používám řepkový), poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujte i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by vám mělo držet pohromadě. Dejte jej na půl hodinky odpočinout do lednice.

  2. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti také strouhněte i kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z kůry dostala chemie). Pak budete potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která si oloupejte od slupky a nastrouhejte nahrubo.

  3. Až těsto vytáhnete z lednice, oddělte z něj zhruba tři čtvrtiny, a ty namačkejte do silikonové (nebo dobře vymazané či pečícím papírem vystlané) koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru, a ideálně tak, abyste vytvořili i zhruba centimetrový okraj. Na pár místech na dně propíchejte vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se vám nevzdouvalo. Na vrstvu těsta rozetřete tvarohovou náplň a doplňte vrstvou strouhaných jablek. Tu můžete ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Jako tečku na závěr nahoru nastrouhejte nebo nadrobte zbylé těsto (jak jsem psala, těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém).

  4. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky – nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!