Střapatý jablečný koláč s tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 90 g másla
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 240 g hladké bílé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 50 g xylitolu - březového cukru (určitě půjde nahradit krystalovým cukrem)
- Na náplň:
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 2 lžíce jogurtu
- 20 g xylitolu (případně opět cukr krystal)
- 1 vejce
- citronová kůra dle chuti
- 4 středně velká jablka
- vanilkový cukr (cca 1 lžíce)
- mletá skořice
Postup Střapatý jablečný koláč s tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Rozpusťte máslo a k němu vešlehejte olej (používám řepkový), poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujte i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by vám mělo držet pohromadě. Dejte jej na půl hodinky odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti také strouhněte i kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z kůry dostala chemie). Pak budete potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která si oloupejte od slupky a nastrouhejte nahrubo.
Až těsto vytáhnete z lednice, oddělte z něj zhruba tři čtvrtiny, a ty namačkejte do silikonové (nebo dobře vymazané či pečícím papírem vystlané) koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru, a ideálně tak, abyste vytvořili i zhruba centimetrový okraj. Na pár místech na dně propíchejte vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se vám nevzdouvalo. Na vrstvu těsta rozetřete tvarohovou náplň a doplňte vrstvou strouhaných jablek. Tu můžete ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Jako tečku na závěr nahoru nastrouhejte nebo nadrobte zbylé těsto (jak jsem psala, těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém).
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky – nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.