Cuketové lívance

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

250 g cukety
250 ml kokosové smetany
1 vejce
100 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno (vymačkávat ji nemusíte). Přidejte k ní jedno vejce a čtvrt litru kokosové smetany (fungovat jistě bude i s klasickou či mlékem, ale obojího dejte určitě o něco méně). Dobře rozmíchejte. Přidejte cukr, mouku a dobře rozmíchejte podruhé.

  2. Z těsta tvořte na pánvi malé lívance – na mé nepřilnavé pánvi to jde i zcela bez tuku. Těsto by mělo být husté tak akorát, aby vám drželo kulatý tvar a neteklo po pánvi, zároveň ale ne moc, abyste netvořili moc velkou vrstvu a neměli lívanec vysoký – pak by se vám nepropekl. Nesmažte příliš zprudka, opět by se vám lívanec uvnitř nepropekl. Má ale zůstat trošku vláčný, ne gumový jako palačinka.

  3. Podávala jsem s domácí marmeládou a ghítelou (což je pomazánka z přepuštěného másla – ghí – oříšků a medu).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!