Květákovo-mrkvová krémová s cizrnou
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g květáku
- 200 g mrkve
- 1 plechovka cizrny (310 g)
- cca 1 litr vývaru
- rýžová smetana (či klasická) dle chuti na zjemnění
- sůl, muškátový oříšek a kari koření dle chuti
Postup Květákovo-mrkvová krémová s cizrnou
Postup přípravy receptu
-
Květák oberte na drobné růžičky a mrkev oloupejte a nakrájejte na zhruba půl centimetru silná kolečka. Dejte do hrnce, zalijte vývarem (přihodit klidně můžete ještě libeček nebo i jinou oblíbenou bylinku – jen pak nezapomeňte vyjmout před mixováním:)) a vařte na mírném plameni do změknutí obojího – zhruba něco kolem čtvrt hodinky. Po uvaření vlijte plechovku předvařené cizrny (máte-li hodně zeleniny, pak můžete klidně i včetně nálevu) a jednoduše rozmixujte v mixéru na koktejl, a nebo vezměte na pomoc kamaráda tyčáka:) Zjemněte rýžovou smetanou (použít samozřejmě můžete i klasickou, ale chtěla jsem dodržet bezmléčnost tohoto receptu), strouhněte trošku muškátového oříšku a dochuťte solí a kari kořením a vše společně krátce provařte. Bude-li polévka moc hustá, přidejte klidně ještě trošku vývaru nebo vody.
Podávat můžete s oblíbenými semínky, já jsem zrovna v tomto případě použila semínka chia. Doplnila jsem chlebem.