Křupavé okurky bez zavařování
Recepty, ZavařeninySuroviny
- okurky nakládačky (5-7cm)
- cibule
- mrkev
- snítky kopru
- nálev:
- 2 l vody
- 0,5 l octa
- 1 Deko
- 65-70 koleček sacharinu
- (toto množství vystačí na 5-6 sklenic o obsahu 720ml)
Postup Křupavé okurky bez zavařování
Postup přípravy receptu
-
Okurky pečlivě omyjeme a necháme trochu oschnout. Poté je naskládáme do čistě vymytých a vysušených sklenic, na jejichž dno jsme dali několik koleček mrkve a cibule a snítku kopru. Stavíme je na nějakou silnější podložku např. korkovou nebo na froté ručník.
Nálev připravíme svařením vody a octa, přidáme Deko a nakonec vhodíme sacharin. Horkým lákem zaléváme okurky tak, aby byly ponořené, sklenice ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Pracujeme opatrně, vše je horké. Je dobré použít např. kuchyňskou chňapku. Když je obsah sklenic vlažný, obrátíme je a dáme do chladna. Okurky takto zůstanou krásně křehoučké a již po týdnu můžeme ochutnávat.