Kremrole od Jitky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 těsto:
- 10 dkg polohrubé výběrové mouky
- 1 máslo (250 g)
- 2 těsto, tzv. nudlové:
- 15 dkg polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce octa
- Sníh:
- 36 dkg práškového cukru
- 6 bílků
Postup Kremrole od Jitky
Postup přípravy receptu
-
1. těsto: Máslo rozkrájíme na malé kousky, smícháme s moukou a rozpracujeme tak, aby bylo hladké, bez hrudek. Zabalíme do folie a dáme do chladničky odležet.
2. těsto: Na vál vysypeme mouku. Do té uděláme jamku, dáme do ní žloutky, a vodu smíchanou s octem. Vše smíchat a rozpracovat v těsto, které zpracováváme 15-20 minut, až se tvoří bubliny.
Vypracované těsto rozválíme na plát asi 20 x 20 cm a zaválíme do něj máslové těsto, které nesmí přesahovat okraj spodního těsta. Obě tato těsta zpracujeme do čtvercového tvaru postupným překládáním pravá strana, levá, vrch a spodek. Kdy každé přeložení lehce převálíme. Takto složené těsto uložíme do chladničky na 1 hod.
Po hodině převálíme stejným způsobem, za dalších 30 minut znova a opakujeme ještě 3x. Než těsto pečeme musí min. 12 hod ležet v chladu. Po uplynulé době těsto rozválíme na tloušťku nože a dělíme radýlkem na proužky 4 x 15 cm. Okraje potřeme na jedné hraně žloutkem a namotáváme na konickou trubičku s přeložením asi 1 cm přes sebe. Konec řádné zamáčkneme a skládáme na plech, vyložený papírem, zamáčknutím dolů, aby se při pečení nerozbalila.
Necháme 20 min odpočinout v chladu a pečeme při 200 stupních 8-10 minut (dorůžova).
Po upečení stáhneme z trubiček a plníme sněhem.
Sníh šleháme nad horkou párou (mísu si dát nad hrnec a šlehat bílky s cukrem).