Kremrole od Jitky

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 těsto:
10 dkg polohrubé výběrové mouky
1 máslo (250 g)
2 těsto, tzv. nudlové:
15 dkg polohrubé mouky
3 žloutky
3 lžíce vody
2 lžíce octa
Sníh:
36 dkg práškového cukru
6 bílků

Postup přípravy receptu

  1. 1. těsto: Máslo rozkrájíme na malé kousky, smícháme s moukou a rozpracujeme tak, aby bylo hladké, bez hrudek. Zabalíme do folie a dáme do chladničky odležet.

  2. 2. těsto: Na vál vysypeme mouku. Do té uděláme jamku, dáme do ní žloutky, a vodu smíchanou s octem. Vše smíchat a rozpracovat v těsto, které zpracováváme 15-20 minut, až se tvoří bubliny.

  3. Vypracované těsto rozválíme na plát asi 20 x 20 cm a zaválíme do něj máslové těsto, které nesmí přesahovat okraj spodního těsta. Obě tato těsta zpracujeme do čtvercového tvaru postupným překládáním pravá strana, levá, vrch a spodek. Kdy každé přeložení lehce převálíme. Takto složené těsto uložíme do chladničky na 1 hod.

  4. Po hodině převálíme stejným způsobem, za dalších 30 minut znova a opakujeme ještě 3x. Než těsto pečeme musí min. 12 hod ležet v chladu. Po uplynulé době těsto rozválíme na tloušťku nože a dělíme radýlkem na proužky 4 x 15 cm. Okraje potřeme na jedné hraně žloutkem a namotáváme na konickou trubičku s přeložením asi 1 cm přes sebe. Konec řádné zamáčkneme a skládáme na plech, vyložený papírem, zamáčknutím dolů, aby se při pečení nerozbalila.

  5. Necháme 20 min odpočinout v chladu a pečeme při 200 stupních 8-10 minut (dorůžova).

  6. Po upečení stáhneme z trubiček a plníme sněhem.

  7. Sníh šleháme nad horkou párou (mísu si dát nad hrnec a šlehat bílky s cukrem).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!