Slaninová panenka s omáčkou z lesních plodů a pečenými brambory
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Omáčka:
- 300 g lesního ovoce (mražená směs Dione)
- 100 ml červeného Lambrusca
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky másla
- 1 ks hřebíčku
- cukr podle chuti
- špetka soli
- Případně: 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády
- Maso:
- 500 g vepřové panenky
- 150 g dlouhých slaninových plátků (zde Snídaňová slanina)
- hrubě mletý pepř, sůl
- Příloha:
- 6 ks středně velkých brambor
- olej, sůl
- Dekorace:
- petrželová nať
Postup Slaninová panenka s omáčkou z lesních plodů a pečenými brambory
Postup přípravy receptu
-
Omáčka: ovoce, víno, med a hřebíček přivedeme k varu a pak na mírnějším ohni asi 20 minut redukujeme - občas zamícháme, ke konci hlídáme. Když směs zhoustne, osolíme a osladíme i podle chuti, vyjmeme hřebíček. Udržujeme v teple. Těsně před servírováním přidáme máslo, omáčka získá jemnější chuť a lesk. Pro zajímavější chuť přidejte do omáčky 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády.
Maso: maso obalíme olejem a posypeme hrubě mletým pepřem. Slaninu a maso vyjmeme hodinu před začátkem přípravy z lednice. Panenku odblaníme a nakrájím na 5 centimetrů silné špalíky - nesolíme! Obalíme je ve slanině a opečeme ze všech stran do zlatova. Pak je vložíme do vyhřátého kastrolku a přikryjeme pokličkou. Propečenost zjistíme tak, že maso prstem přitiskneme k pánvi, čím méně maso pod prstem pruží, tím je propečenější.
Příloha: brambory omyjeme a se slupkou je vaříme v osolené vodě do poloměkka. Vyjmeme z vody, osušíme a nakrájíme ostrým nožem na třícentimetrové plátky. Na nepřilnavé pánvi pokapané olejem pečeme z obou stran.