Zdravý čokoládovo-kokosový dort bez cukru a mouky

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
130 g mandlové mouky (koupíte ve zdravé výživě, nebo ve foodprocesoru rozemelte mandle)
30 g mletého kokosu
4 lžíce kakaa
3/4 lžičky kypřicího prášku
80 g másla
100 g řeckého jogurtu
3 vejce
sůl
Krém:
200 ml smetany na šlehání
200 g mascarpone
100 g kvalitní hořké čokolády (nad 85%)
Ganache vhodná na polevy, glazury, fondue:
100 g smetany ke šlehání
100 g čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Všechny suché suroviny smíchejte v misce dohromady. V jiné misce vyšlehejte měkké máslo s řeckým jogurtem. V další misce vyšlehejte bílky s troškou soli do tuhého sněhu. Poté přidejte žloutky a opět vyšlehejte. Smíchejte dohromady vajíčka s máslovou směsí a promíchejte. Celou misku suché směsi nasypejte do mokré a zamíchejte. Hotové těsto přendejte do formy vymazané máslem a vysypané kokosem. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 min. Těsto zkontrolujte špejlí. Korpus nechte vychladnout. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice do druhého dne.

  2. Krém: Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a nechte ji lehce vychladnout. Pozor, nesmí zase ztuhnout. Vyšlehejte šlehačku dotuha. Šlehačku přidejte k mascarpone a opět šlehejte nebo vmíchejte ručně. Nakonec vlijte vychladlou čokoládu a zamíchejte. Vznikne vám hustý krém, kterým promažte dort.

  3. Ganache (čti ganaž): Kdo chce, může si ještě připravit ganache a dort polít. Kdo ne, už zdobí dort. Já si ganache připravila. Smetanu přiveďte k varu. Jakmile probublává, stáhněte ji z plotýnky a vlijte do misky, kde již máte nalámanou čokoládu. Nechte asi 1 minutu stát a poté rozmíchejte dohladka.

  4. Ganache jsem nalila na vychladlý dort, boky posypala kokosem a dozdobila Raffaellem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!