Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g špaldové hladké mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek nebo 1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
200 g zakysané smetany
3 lžíce medu
2 žloutky
ze 2 bílků sníh se špetkou soli
150 ml mléka
300 g bobulí muchovníku
200 g rybízu (obraného ze stopek)
Na posyp:
100 g ovesných vloček
30 g kokosu
2 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 180 °C, ovoce opláchneme a necháme na sítku okapat. Polovinu ovesných vloček (50 g) rozmixujeme na mouku. Do mísy prosejeme všechny mouky na těsto, přidáme kypřící prášek, skořici a důkladně promícháme.

  2. Přidáme zakysanou smetanu, med a vidličkou rozkvedlané žloutky v mléce. Vše promícháme a nakonec po částech zlehka vmícháme z bílků se špetkou soli ušlehaný pevný sníh. Těsto vlijeme do pekáčku (32x23 cm) vyloženého pečícím papírem a povrch stěrkou uhladíme.

  3. Na těsto nasypeme rovnoměrně ovoce a posypeme směsí ovesné mouky, ovesných vloček a medu. Dáme péct a po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dál 20-25 minut dorůžova, podle trouby. Necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme a můžeme, ale nemusíme, lehce poprášit moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!