Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g špaldové hladké mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek nebo 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce medu
- 2 žloutky
- ze 2 bílků sníh se špetkou soli
- 150 ml mléka
- 300 g bobulí muchovníku
- 200 g rybízu (obraného ze stopek)
- Na posyp:
- 100 g ovesných vloček
- 30 g kokosu
- 2 lžíce medu
Postup Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 180 °C, ovoce opláchneme a necháme na sítku okapat. Polovinu ovesných vloček (50 g) rozmixujeme na mouku. Do mísy prosejeme všechny mouky na těsto, přidáme kypřící prášek, skořici a důkladně promícháme.
Přidáme zakysanou smetanu, med a vidličkou rozkvedlané žloutky v mléce. Vše promícháme a nakonec po částech zlehka vmícháme z bílků se špetkou soli ušlehaný pevný sníh. Těsto vlijeme do pekáčku (32x23 cm) vyloženého pečícím papírem a povrch stěrkou uhladíme.
Na těsto nasypeme rovnoměrně ovoce a posypeme směsí ovesné mouky, ovesných vloček a medu. Dáme péct a po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dál 20-25 minut dorůžova, podle trouby. Necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme a můžeme, ale nemusíme, lehce poprášit moučkovým cukrem.