Párkrole - párkové kremrole
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 160 g sýru Eidam nebo Goudy - jemně nastrouhaného
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 droždí kostka 42 g
- 100 ml mléka
- 200 g másla nebo Hery
- hladká mouka na podsypání
- Dále:
- rozšlehané vejce na potření
- zhruba 600 g párků ve vlastním střívku, dle chuti: sýrové, vídeňské, debrecínské, mini párky...
- koření dle chuti: kmín, směsi koření...
- sůl
- semínka dle chuti nebo mák
- hořčice plnotučná nebo dijonská, pikantní...
- česneková nebo chilli pasta
Postup Párkrole - párkové kremrole
Postup přípravy receptu
-
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze všeho vypracujeme nelepivé těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Nenecháváme kynout, ani neděláme kvásek.
Z těsta vyválíme na pomoučněném stole slabý plát, který rádýlkem pokrájíme na slabé proužky, ty namotáváme šikmo na párky z jednoho konce na druhý. Takto zabalené párky přeneseme na plech, potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a dáme ihned péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova.
Po vyndání z trouby můžeme hned servírovat se zeleninovým salátem nebo je můžeme podávat i vychladlé jako studené pohoštění k pivu nebo jako svačinku.
Plát těsta můžeme před pokrájením na proužky potřít i hořčicí nebo rozetřeným česnekem.