Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 naporcovaný, dekapitovný králík
- 4 snítky rozmarýnu
- mořská sůl
- 2 lžíce oleje
- 100 g másla (nejlépe domácího)
- 1-2 cibule
- 5 stroužků česneku
- Zelí:
- malá hlávka červeného zelí
- 100 g voňavého uzeného špeku
- 2 menší cibule
- 1 větší brambor
- 4 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce octa (Bzeneckého)
- sůl
- voda dle potřeby
Postup Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím
Postup přípravy receptu
-
Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice.
V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hodiny, na posledních 20 minut odkryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.
Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dl vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme doměkka.
Ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chuti dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší. Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.