Kořeněné slané tyčinky (pečivo) se semínky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250 g Omegy nebo jiného ztuženého tuku, případně i Hera
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 g hladké mouky
- cca 1 lžička soli
- Dále:
- koření dle chuti, s přídavkem soli nebo sůl navíc
- semínka: sezamová, lněná, konopná, dýňová...
- 1 rozšlehané vejce
Postup Kořeněné slané tyčinky (pečivo) se semínky
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku, nastrouhanou Omegu (Ivu, Heru...), sůl a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu odpočinout, pak opět propracujeme. Vyválíme na dva až tři větší pláty vysoké asi 3-4 mm, které celé potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky dle chuti (nebo směsí semínek) a pak i kořením a solí.
Radýlkem pokrájíme pláty na tyčinky široké asi 2 - 2,5 cm široké a dlouhé dle libosti. Syrové tyčinky vyskládáme na čistý plech (pečící papír není nutný) vedle sebe a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dorůžova.
Z plátu těsta lze vykrajovat i různé tvary tvořítky.