Kořeněné hovězí na brusinkách
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 3 velké cibule (bílé či červené)
- 1 dcl červeného vína
- 300 g mrkve
- 300 g celeru
- 600 g růžičkové kapusty (příloha)
- hrst sušených brusinek
- Dále spousta koření:
- jalovec
- nové koření
- bobkový list
- mletý kmín
- mletá paprika
- mletá skořice
- hřebíček
- badyán
- tymián čerstvý i sušený
- sůl
- pepř
- sádlo na smažení
Postup Kořeněné hovězí na brusinkách
Postup přípravy receptu
-
Kližku si očistíme a nakrájíme na kousky, cibuli, brusinky a kořenovou zeleninu posekáme v mixéru.
V kastrolu rozpálíme kousek sádla a zprudka na něm opečeme kousky masa ze všech stran. Zasypeme tymiánem, bobkovým listem, kmínem, jalovcem a novým kořením a chvíli společně restujeme.
Opečené maso vyjmeme na talíř a udržujeme v teple.
Do výpeku nyní dáme všechnu nasekanou zeleninu (kromě kapusty) a opečeme.
Maso vrátíme do hrnce, osolíme a opepříme. Přidáme všechno ostatní koření a zalijeme troškou červeného vína. Chvíli vše dusíme a podléváme vínem, aby zelenina změkla a zesládla.
Nakonec guláš podlijeme asi 2 dcl vroucí vody (podle objemu hrnce – aby se maso netopilo, ale bylo ponořené), přiklopíme pokličkou a necháme na velmi mírném plameni probublávat asi hodinu a půl.
Po této době sporák vypneme, přimícháme nakrájenou růžičkovou kapustu a necháme dojít.
Guláš necháme ideálně rozležet do druhého dne. Velké koření za pomocí pinzety vyndáme a můžeme podávat. Přílohu nechám na vás.:o)