Koláčky podle paní Gáborové
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 2 žloutky
- 150 g cukru krupice
- 150 g tuku (používám Zlatá Hana)
- 42 g droždí (1 kostka)
- 300 ml mléka
- Drobenka:
- 200 g polohrubá mouka
- 100 g tuk
- 200 g moučkový cukr
- Maková náplň:
- 250 g máku
- cukr moučka podle chuti
- skořice
- Tvarohová náplň:
- 1 x puding
- cukr moučka podle chuti
- 250 g tuhý, tučný tvaroh
- 1 žloutek
- Povidlová náplň:
- 250 g povidel
Postup Koláčky podle paní Gáborové
Postup přípravy receptu
-
Mák mletý vysypeme do misky, zalijeme trochou mléka, rozmícháme a necháme naboptnat (instatní mák). Po naboptnání přidáme cukr, skořici a promícháme. Pokud je normální mák musí se povařit v mléku cca 10 minut.
Tvaroh, žloutek, puding, cukr promícháme.
Povidla můžeme ochutit rumem, ale není potřeba.
Těsto: Vytvoříme si kvásek z droždí a cukru cca 50 g + přidáme vlažné mléko a přiměřeně hladké mouky do takového řidšího těstíčka a necháme vykynout. Do misky si vysypeme mouku, cukr, žloutky, tuk, vykynutý kvásek a vše důkladně propracujeme a necháme znovu kynout.
Po vykynutí tvarujeme koláčky dle fantazie. Já dělám podlouhlé placičky, na stranách udělám otvory, do prostřed trochu náplně a protočím otvory a spojim uprostřed.
Potřeme vejcem a posypeme drobenkou.
Peču na 200°C dozlatova.