Koláč se zázvorovými broskvemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 PL cukru moučka
- 35 g droždí
- 45 g sádla
- 45 g másla
- 300 ml mléka
- 15 g zázvoru
- 500 g broskví
- Drobenka:
- 2 PL polohrubé mouky
- 1 PL másla
- 1 PL cukru moučka
Postup Koláč se zázvorovými broskvemi
Postup přípravy receptu
-
Polohrubou mouku proseji, smíchám ji se špetkou soli a 1/2 polévkové lžíce moučkového cukru. Druhou polovinu polévkové lžíce moučkového cukru smíchám s droždím a zaliji mírně ohřátým mlékem.
Sádlo a máslo rozpustím a nechám zchladnout. Pak naliji na mouku spolu s droždím, přidám zbytek mléka a pečlivě vařečkou vymíchám řidší těsto, které popráším lehce moukou, přikryji čistou utěrkou a nechám nejlépe na teplém místě asi 40 minut kynout.
Mezitím si nakrájím broskve na plátky, smíchám je s 1 polévkovou lžící moučkového cukru a 15 g jemně nastrouhaného zázvoru (se zázvorem můžeme použít i kompotované broskve nebo čerstvé jahody) a nechám odpočinout.
Až je těsto vykynuté, vyklopím je na plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou, natřu si dlaně olejem a těsto opatrně rozprostřu po celém plechu. Nahoru naskládám krájené broskve a zasypu drobenkou.
Přikryji čistou utěrkou a nechám dalších 10-15 minut v klidu kynout. Poté dám plech do trouby vyhřáté na 180 °C a peču 40 - 45 minut.