Krémová polévka z topinamburů

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g topinamburů
1 citron nakrájený na silnější plátky
60 g másla
2 pokrájené cibule
1 rozetřený stroužek česneku
1,25 l vývaru
2 bobkové listy
špetka muškátového květu
1 lžíce citronové šťávy
1,5 dl smetany
sůl
pepř
jarní cibulka
(do polévky můžete přidat i hrst sušené zeleniny)
Na ozdobení:
hrubě nastrouhaná mrkev
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme a pokrájíme topinambury. Vložíme je do mísy s vodou a plátky citronu. Rozpustíme máslo, přidáme cibuli a česnek a smažíme 3 minuty na mírném plameni, nesmí změnit barvu.

  2. Necháme topinambury okapat (plátky citronu vyhodit) a vložíme k cibuli. Promícháme a smažíme 2 minutky, aniž by došlo ke změně barvy.

  3. Přidáme vývar, sůl, pepř, bobkový list, muškátový květ a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, aby zelenina dostatečně změkla.

  4. Vyhodíme bobkový list. Polévku rozmixujeme, může rozmixovat jen z části. Vmícháme smetanu a pokrájenou jarní cibulku, povaříme. Nakonec ozdobíme mrkví a petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!