Koláč s rybízovou pěnou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 25 dkg másla (Hery)
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 žloutků
- 1 lžíce rumu
- citronová kůra
- 1 prášek do pečiva 13 g
- 45 dkg hladké mouky
- rybíz
- Sníh:
- 6 bílků
- 25 dkg moučkového cukru
- 20 g kakaa
Postup Koláč s rybízovou pěnou
Postup přípravy receptu
-
Žloutky, moučkový cukr, povolené máslo, rum, citronovou kůru, vanilkový cukr, ušleháme do tuhé pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech zašleháváme do těsta. Vypracujeme těsto, které pomocí stěrky dáme na více míst na vymazaný a vysypaný plech, ruce si namastíme olejem a rozmačkáme ho stejnoměrně na plech. Na okrajích ho vymačkáme do výšky 1,5 cm. Těsto posypeme rybízem červeným nebo černým podle toho, jaký máme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháváme cukr. Dvě lžíce necháme a rozmícháme ho s kakaem a vmícháme do sněhu. Sníh natřeme na těsto s rybízem.
Koláč dáme do předehřáté trouby na 180°C do středu a pečeme 40 minut. Krájíme ho studený a krájíme opatrně, aby kůrčička sněhu moc nepopraskala. Rozměry pekáčku jsou 38 x 38 cm.