Dušená vepřová líčka s vejcem a rýží

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1-2 vepřová líčka (podle velikosti)
2 cibule
3-4 sladkokyselé okurky
2 vejce
2 lžíce sádla
2 tenké plátky špeku
pepř, sůl
1 l hovězího vývaru
lžička solamylu

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová líčka odblaníme, omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a rozkrojíme na čtvrtiny. Opepříme a osolíme, dáme do hluboké pánve s rozehřátým sádlem. Necháme ze všech stran zatáhnout a vyndáme na talíř.

  2. Do výpeku dáme kostičky špeku, nasekanou cibuli a osmažíme dozlatova. Vrátíme zpět maso, podlijeme částí vývaru, přivedeme k varu a stáhneme teplotu na minimum. Dusíme za občasného podlévání asi 60 minut, přidáme 2 nakrájené okurky a dusíme dle potřeby, než je maso měkké.

  3. Maso vyndáme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme a podle potřeby zahustíme lžičkou solamylu, rozmíchaného v trošce vody. Přidáme zbylé okurky nakrájené na drobné kostičky, vrátíme maso, dle potřeby dochutíme a krátce 2-3 minuty povaříme.

  4. Vejce rozklepneme po jednom do malého hrnečku vyloženého folií lehce potřenou sádlem nebo olejem. Těsně nad vejcem ovineme kuchyňský provázek a pevně zavážeme. Vložíme do vroucí vody, vaříme 3 minuty, vyndáme a pod uzlíky odstřihneme. Vejce opatrné vyndáme a servírujeme k masu s rýží a omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!