Dušená vepřová líčka s vejcem a rýží
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1-2 vepřová líčka (podle velikosti)
- 2 cibule
- 3-4 sladkokyselé okurky
- 2 vejce
- 2 lžíce sádla
- 2 tenké plátky špeku
- pepř, sůl
- 1 l hovězího vývaru
- lžička solamylu
Postup Dušená vepřová líčka s vejcem a rýží
Postup přípravy receptu
-
Vepřová líčka odblaníme, omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a rozkrojíme na čtvrtiny. Opepříme a osolíme, dáme do hluboké pánve s rozehřátým sádlem. Necháme ze všech stran zatáhnout a vyndáme na talíř.
Do výpeku dáme kostičky špeku, nasekanou cibuli a osmažíme dozlatova. Vrátíme zpět maso, podlijeme částí vývaru, přivedeme k varu a stáhneme teplotu na minimum. Dusíme za občasného podlévání asi 60 minut, přidáme 2 nakrájené okurky a dusíme dle potřeby, než je maso měkké.
Maso vyndáme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme a podle potřeby zahustíme lžičkou solamylu, rozmíchaného v trošce vody. Přidáme zbylé okurky nakrájené na drobné kostičky, vrátíme maso, dle potřeby dochutíme a krátce 2-3 minuty povaříme.
Vejce rozklepneme po jednom do malého hrnečku vyloženého folií lehce potřenou sádlem nebo olejem. Těsně nad vejcem ovineme kuchyňský provázek a pevně zavážeme. Vložíme do vroucí vody, vaříme 3 minuty, vyndáme a pod uzlíky odstřihneme. Vejce opatrné vyndáme a servírujeme k masu s rýží a omáčkou.