Dýňové pečivo
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 250 g dýňového pyré (muškátová, hokkaido)
- 700 g hladké mouky (část můžeme nahradit žitnou chlebovou)
- 250 ml mléka
- 1 vajíčko (cca 60 g)
- 85 g rozpuštěného másla
- 50 g cukru
- 10 g soli
- 14 g (2 balíčky) sušeného droždí
- 1-2 lžíce oleje
- Dále:
- mouka na vál
- 2 lžičky másla
- 1 lžička mléka
- špetka soli
- dle chuti semínka anebo jiný posyp
Postup Dýňové pečivo
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mléko, dýňové pyré, máslo, vejce, cukr, sůl, droždí, mouku a olej. Důkladně prohněteme a necháme 10 minut odpočívat.
Na pomoučeném vále ručně hněteme těsto zhruba 20 minut, dokud nebude pružné a hladké. Vrátíme jej do mísy vymazané olejem a necháme 1 hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozdělíme na 10 malých kousků (145-150 g). Každý z nich ještě prohněteme a vytvarujeme do bochánků. Ostrým nožem uděláme zářezy, sypeme semínky a pečeme 20-25 minut.
Těsně po vytažení z trouby potíráme směsí rozpuštěného másla a mléka. Necháme vychladnout a podáváme.