Koláč s malinami a tymiánem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky + na vyválení
- 50 g cukru krupice
- špetku soli
- 110 g změklého másla + na vymazání formy
- 4 lžíce studené vody
- na špičku nože kypřící prášek
- Náplň:
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 3 žloutky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu, např. Gustin
- 500 ml 33% smetany
- cca 10 snítek čerstvého tymiánu
- 150 g čerstvých malin
Postup Koláč s malinami a tymiánem
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme těsto které bude hladké a pevné, pracujeme rychle, protože při delším hnětení těsto gumovatí. Vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinové folie a dáme odpočinout na 30 min do chladničky.
Poté těsto vyválíme na pomoučeném vale, přendáme do vymazané kulaté formy a urovnáme, přečnivající části odřízneme, dno propícháme vidličkou překryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi nebo hráchem, dáme předpéct do vyhřáté trouby na 170°C cca 15 minut.
Mezitím smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme 4 snítky tymiánu a přivedeme k varu. Vejce, žloutky, cukr a škrob si v míse vyšleháme do pěny.
Smetanu zcedíme od tymiánu a přilijeme do vaječné směsi, je důležité rychle míchat.
Předpečené těsto vyjmeme z trouby odstraníme zátěž a nalijeme připravenou smetanovou náplň.
Rovnoměrně rozmístíme po kolači maliny a nakonec koláč posypeme odrhnutým tymiánem. Koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších cca 30 minut, dokud náplň neztuhne.