Koláč s kysaným zelím a klobásou

Recepty, Ostatní

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
špetka soli
125 g másla
1 vejce
asi 3 lžíce vody
máslo na vymazání formy
asi 3 lžíce strouhanky
Náplň:
100 g anglické slaniny
1 cibule
800 g kysaného zelí
několik snítek tymiánu
mletý pepř
cukr
300 g kysané smetany
4 vejce
sůl
2 klobásy

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek. Přidáme sůl, změklé máslo, vejce a vodu. Vypracujeme hladké těsto a na hodinu ho uložíme do lednice uležet.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji necháme trochu vypect. Poté k ní přisypeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a také ji orestujeme. Do pánve vložíme zelí. Přiklopíme ho a podusíme doměkka. Pak ho dochutíme lístečky tymiánu, pepřem a cukrem. Odstavíme a necháme vychladnout. Kysanou smetanu rozšleháme s vejci a dochutíme solí. Klobásu nakrájíme na kolečka.

  3. Z odleželého těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím máslem vymazanou koláčovou formu. Přečnívající okraje odřízneme. Těsto na několik místech propícháme vidličkou a poprášíme strouhankou.

  4. Na těsto naneseme zelnou náplň, rovnoměrně ji rozetřeme. Navrch ji poklademe kolečky klobásy. Náplň koláče zalijeme kysanou smetanou s vejci. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!