Koláč s kysaným zelím a klobásou
Recepty, OstatníSuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 125 g másla
- 1 vejce
- asi 3 lžíce vody
- máslo na vymazání formy
- asi 3 lžíce strouhanky
- Náplň:
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 800 g kysaného zelí
- několik snítek tymiánu
- mletý pepř
- cukr
- 300 g kysané smetany
- 4 vejce
- sůl
- 2 klobásy
Postup Koláč s kysaným zelím a klobásou
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek. Přidáme sůl, změklé máslo, vejce a vodu. Vypracujeme hladké těsto a na hodinu ho uložíme do lednice uležet.
Slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji necháme trochu vypect. Poté k ní přisypeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a také ji orestujeme. Do pánve vložíme zelí. Přiklopíme ho a podusíme doměkka. Pak ho dochutíme lístečky tymiánu, pepřem a cukrem. Odstavíme a necháme vychladnout. Kysanou smetanu rozšleháme s vejci a dochutíme solí. Klobásu nakrájíme na kolečka.
Z odleželého těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím máslem vymazanou koláčovou formu. Přečnívající okraje odřízneme. Těsto na několik místech propícháme vidličkou a poprášíme strouhankou.
Na těsto naneseme zelnou náplň, rovnoměrně ji rozetřeme. Navrch ji poklademe kolečky klobásy. Náplň koláče zalijeme kysanou smetanou s vejci. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 45 minut.