Koláč s červenou řepou a ricottou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Forma o průměru cca 27 cm
- Těsto:
- 120 g hladké mouky (použila jsem Babiččinu volbu na křehká těsta)
- 100 g hladké celozrnné mouky (např. špaldové)
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 60 g másla
- 1 vejce
- 50 ml vody
- Náplň:
- 650 g vařené červené řepy
- 300g ricotty
- 2 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajové lžičky sušeného česneku
- 1 čajová lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- Na dokončení:
- hrst nasekaných ořechů
- hrst rukoly
Postup Koláč s červenou řepou a ricottou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a kypřícím práškem. Prsty zapracujte máslo. Do vzniklé drobenky zapracujte vejce a mléko. Vypracujte pružné těsto.
Těsto rozválejte do tvaru kola a vyložte jím koláčovou formu. Těsto vytáhněte ke krajům. Vložte do lednice nebo na chvíli do mrazáku, aby ztuhlo.
Troubu rozehřejte na 180 ⁰C. Do těstem vyložené formy rozložte alobal a nasypte do něj luštěniny nebo rýži. Dejte korpus do trouby a pečte naslepo“ 20 minut.
Než se korpus upeče, připravte náplň. Řepu nastrouhejte na struhadle na jemno.
Přimíchejte rozšlehaná vejce, ricottu, tymián, česnek, sůl a pepř.
Z trouby vyndejte korpus. Vysypejte obsah s alobalem.
Náplň rozetřete do upečeného korpusu, posypte ořechy a rucolou a pečte 45 minut.