Koláč lahoda

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
600 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 vanilkový puding (sypký)
1/2 prášku do pečiva
1 PL lžíce vanilkového cukru
250 g másla
3 žloutky
2 lžíce rumu
citronová kůra, ale není nutná
špetka soli
Tvarohová náplň:
2 tvarohy ve staniolu polotučné
2 tvarohy ve vaničce plnotučné
vanilkový cukr
3 lžičky vanilkového pudingu
2 lžíce rumu
cukr dle chuti
sníh ze 3 bílků
špetka soli do sněhu
Drobenka:
polohrubá mouka¨
třtinový cukr nebo cukr krupice
změklé máslo
džem nebo marmeláda, která se hodí k ovoci
ovoce dle vlastního výběru, zde ostružiny

Postup přípravy receptu

  1. Z prvních surovin v robotu nebo v míse zpracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme vychladit, nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.

  2. Šlehačem zpracujeme tvarohy s rumem, pudingem a cukry, část ho necháme do sněhu. Do bílků dáme špetku soli, cukr a začneme šlehat do té doby, až se začnou tvořit špičky. Takto ušlehaný sníh stěrkou zamícháme do tvarohů. Ze všech surovin vytvoříme drobenku, zatím ji odložíme.

  3. Plech vytřeme máslem. Z těsta odlamujeme kousky a ty rovnáme na plech po celé ploše. Pak přes mikrotenový sáček malým válečkem rozválíme a vytáhneme okraje, do výše asi 1 cm. Těsto i okraje propícháme. Celé, kromě okrajů, potřeme rozmíchanou marmeládou nebo džemem.

  4. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Na ni klademe ovoce a zasypeme drobenkou. Vložíme do studené trouby, zapneme ji na 180 °C a upečeme do zezlátnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!