Koláč lahoda
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový puding (sypký)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 PL lžíce vanilkového cukru
- 250 g másla
- 3 žloutky
- 2 lžíce rumu
- citronová kůra, ale není nutná
- špetka soli
- Tvarohová náplň:
- 2 tvarohy ve staniolu polotučné
- 2 tvarohy ve vaničce plnotučné
- vanilkový cukr
- 3 lžičky vanilkového pudingu
- 2 lžíce rumu
- cukr dle chuti
- sníh ze 3 bílků
- špetka soli do sněhu
- Drobenka:
- polohrubá mouka¨
- třtinový cukr nebo cukr krupice
- změklé máslo
- džem nebo marmeláda, která se hodí k ovoci
- ovoce dle vlastního výběru, zde ostružiny
Postup Koláč lahoda
Postup přípravy receptu
-
Z prvních surovin v robotu nebo v míse zpracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme vychladit, nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Šlehačem zpracujeme tvarohy s rumem, pudingem a cukry, část ho necháme do sněhu. Do bílků dáme špetku soli, cukr a začneme šlehat do té doby, až se začnou tvořit špičky. Takto ušlehaný sníh stěrkou zamícháme do tvarohů. Ze všech surovin vytvoříme drobenku, zatím ji odložíme.
Plech vytřeme máslem. Z těsta odlamujeme kousky a ty rovnáme na plech po celé ploše. Pak přes mikrotenový sáček malým válečkem rozválíme a vytáhneme okraje, do výše asi 1 cm. Těsto i okraje propícháme. Celé, kromě okrajů, potřeme rozmíchanou marmeládou nebo džemem.
Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Na ni klademe ovoce a zasypeme drobenkou. Vložíme do studené trouby, zapneme ji na 180 °C a upečeme do zezlátnutí.