Kohout se smetanovou omáčkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1,5 - 2 kg mladý kohout
- 1 litr vývaru (z kohouta)
- 1 kelímek sladké smetany (31%)
- cibule
- mrkev
- petržel
- celer
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- sůl
- pepř
- hl. mouka
- máslo
Postup Kohout se smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Kohouta bez kůže naporcujeme na 6 kusů. Porce vložíme do hrnce se studenou vodou a necháme přijít pomalu k varu. Jakmile se nám začne srážet na povrchu bílkovina ve formě pěny, tak ji odstraníme.
Přidáme 1 menší cibuli, 1 menší mrkev, 1 menší petržel a klínek z bulvy celeru a osolíme. Dále přidáme 5 kuliček pepře a nového koření a 3 bobkové listy. Necháme zlehka vařit - probublávat dokud není maso krásně měkké (cca 2 hodiny).
Po uvaření opatrně vyjmeme uvařené maso a udržujeme teplé.
Silný vývar scedíme a vlijeme do něj 1 balení sladké smetany (250 ml).
Na zahuštění použijeme směs mouky a másla, které společně při pokojové teplotě smícháme a následně vložíme do omáčky. Metličkou jíšku promícháme a následně omáčku důsledně mícháme cca 15 minut, neboť má tendenci se připalovat. Chuť omáčky je velmi silná a díky smetaně jemná. Jako přílohu podáváme zásadně napařené houskové knedle.