Kohout se smetanovou omáčkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1,5 - 2 kg mladý kohout
1 litr vývaru (z kohouta)
1 kelímek sladké smetany (31%)
cibule
mrkev
petržel
celer
nové koření
celý pepř
bobkový list
sůl
pepř
hl. mouka
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Kohouta bez kůže naporcujeme na 6 kusů. Porce vložíme do hrnce se studenou vodou a necháme přijít pomalu k varu. Jakmile se nám začne srážet na povrchu bílkovina ve formě pěny, tak ji odstraníme.

  2. Přidáme 1 menší cibuli, 1 menší mrkev, 1 menší petržel a klínek z bulvy celeru a osolíme. Dále přidáme 5 kuliček pepře a nového koření a 3 bobkové listy. Necháme zlehka vařit - probublávat dokud není maso krásně měkké (cca 2 hodiny).

  3. Po uvaření opatrně vyjmeme uvařené maso a udržujeme teplé.

  4. Silný vývar scedíme a vlijeme do něj 1 balení sladké smetany (250 ml).

  5. Na zahuštění použijeme směs mouky a másla, které společně při pokojové teplotě smícháme a následně vložíme do omáčky. Metličkou jíšku promícháme a následně omáčku důsledně mícháme cca 15 minut, neboť má tendenci se připalovat. Chuť omáčky je velmi silná a díky smetaně jemná. Jako přílohu podáváme zásadně napařené houskové knedle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!