Kohout na víně, jak ho dělám já

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 mladý kohoutek (nejlépe z domácího chovu)
asi 150 g prorostlé slaniny
2 větší šalotky
2 mrkve
2 řapíky celeru nebo 1/4 malého bulvového
750 ml burgundského vína
2 lžíce červeného vinného octa
2 lžíce rajského protlaku
1 svazek bouqet garni (bobkový list, šalvěj, tymián, petržel a rozmarýn)
sůl
celý pepř a celé nové koření
máslo
200 g žampionů
1 sklenička naložených perlových cibulek
kohoutí jatýrka

Postup přípravy receptu

  1. Začneme den předem: Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny a obě cibule, mrkev a celer nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje (zbytek tuku pustí slanina) do zkaramelizování.

  2. Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 3 dl vína, vždy necháme zredukovat. Pak přidáme všechno koření vložené do čajítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchladnout.

  3. Pak do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin.

  4. Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět.

  5. Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti).

  6. Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme. Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní.

  7. Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!