Kohout na víně
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kohout /použili jsme stehna a prsa, zbytek šel do vývaru /
- 1 l kvalitního červeného vína
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 řapíky řapíkatého celeru
- 2 lžičky povidel
- sůl, pepř
- bylinky - tymián nejlépe čerstvý
- rozmarýn
- 2 bobkové listy
- 250 g uzené slaniny vcelku
- 1 čtvrtinu bulvy celeru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 70 g másla
- 4 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku
Postup Kohout na víně
Postup přípravy receptu
-
Kohouta jsme rozdělili na porce. Stehna na dva kusy a prsa vcelku. Na oleji jsme si osmažili cibulku do zlatova a na ní jsme pak krátce osmažili všechny porce. Přidali jsme bylinky, řapíky celeru, rozkrojené na větší kusy a zalili to vínem. Kdyby víno nestačilo přilijeme vývar z kohouta, osolíme a opepříme. A na konec přidáme povidla a protlak. Pak už jen přikryjeme poklicí a čekáme, dokud se víno nevyvaří do husté omáčky.
15 minut před koncem varu usmažíme slaninu, nakrájenou na kostičky. Slaninu jsme vyndali a na tom samém tuku jsme osmažili celer a petržel. Vyndali jsme i tohle a usmažili jsme mrkev, nakrájenou na kostičky. Dále jsme to přimíchali do omáčky a nechali to ještě deset minut povařit.
Dále jsme vyjmuli maso, sporák šel na plno a omáčka se zredukovala do potřebné hustoty. Nakonec se to celé zjemnilo máslema bylo to.
Jako příloha se hodí chléb, namačkané brambory nebo obyčejný knedlík.