Kedlubnové zelí na špeku s dušeným česnekovým pleckem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Kedlubnové zelí:
- cca 700 g kedlubny - oloupané
- 1 cibule
- 50 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 rovná lžíce hladké mouky nebo jíška
- drcený kmín dle chuti
- sůl
- cukr krupice
- ocet
- Dušené vepřové:
- 1 kg plece (nebo vepřová kýta, krkovice, karé)
- 1,5 - 2 paličky česneku paličky
- 1 cibule
- sůl
- drcený kmín
- pepř mletý
- sádlo nebo olej
Postup Kedlubnové zelí na špeku s dušeným česnekovým pleckem
Postup přípravy receptu
-
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Tu pak zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit, přisypeme na velkých slzách nastrouhanou kedlubnu, dobře promícháme, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu, dle sladkosti nastrouhané kedlubny směs osladíme a okyselíme octem dle vlastní chuti. Dusíme na mírném plameni pod poklicí doměkka (nerozdusit na kaši). Pokud je třeba, podlijeme malým množstvím vody (vývaru).
Vepřové maso vcelku nasolíme nejlépe den předem. Před tepelnou úpravou ho ještě dochutíme kmínem a pepřem, poté vložíme do hrnce nebo pekáčku s rozpáleným tukem (sádlo nebo olej) a osmažíme ze všech stran dozlatova.
Maso následně obsypeme pokrájenou cibulí s nasekaným česnekem, krátce, jen dosklovata a za stálého míchání ji osmažíme, tím sundáme ze dna hrnce nebo pekáčku napečený výpek.
Následně podlijeme troškou vody (můžeme použít 10° pivo), zaklopíme a na kamnech na mírném plameni či v předehřáté troubě na 170 °C dusíme, za občasného podlití a otočení masa doměkka, cca 1,5 hodiny. Kdo chce tepelnou úpravu urychlit, klidně použije tlakový hrnec. Množství česneku se nebojíme, během dušení ztrácí svou intenzivní chuť.
Rozdušená cibule a česnek nám výpek dostatečně zahustí, ale pokud bychom chtěli více sosu - omáčky, výpek trochu více naředíme, následně zahustíme jíškou nebo solamylem a necháme provařit.
Než se pustíme do krájení masa na plátky, necháme ho vcelku odpočinout cca 10 minut, půjde nám to pak lépe a použijeme pochopitelně ostrý nůž.
Podáváme s noky, gnocchi nebo bramborami, které můžeme před podáváním ve výpeku promíchat...:)