Smažené kedlubnové hranolky s rajčatovým dipem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na dip:
- 500 g rajčat
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička olivového pleje
- 1 chilli paprička
- sůl
- špetku cukru
- 2 snítky koriandru nebo bazalky
- Na hranolky:
- 2 kedlubny
- sůl
- citron
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 g strouhanky
- sádlo nebo olej na smažení
Postup Smažené kedlubnové hranolky s rajčatovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme dip. Omytá, osušená rajčata zbavená bubáků, papričku, cibulku i česnek nakrájíme nadrobno. Přidáme olej, sůl, případně špetku cukru a vše rozmixujeme. Uložíme v chladu a před podáváním posypeme zelenými nasekanými lístky.
Oloupané kedlubny nakrájíme na hranolky o síle asi 1-1,5 cm. Vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 2 minuty. Vyjmeme z vody, necháme okapat a osušíme papírovou utěrkou. Jednotlivé kousky osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Obalujeme v trojobalu (mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a smažíme v rozpáleném sádle nebo oleji. Hotové vyndáme na papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk.
Můžeme podávat se salátem nebo bramborovou kaší, s tatarkou i bez. Skvělé jsou s domácím rajčatovým dipem, studenou nebo teplou salsou.