Kdoulový sýr ze slupek
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 kg dobře odleželé vyzrálé kdoule
- 20 dkg krystalového cukru
- 50 g hrozinek
- 50 g posekaných vlašských ořechů
- 2 g kyseliny citronové
- 1 ČL mleté skořice
Postup Kdoulový sýr ze slupek
Postup přípravy receptu
-
Kdoule omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot.
Slupky použijeme na výrobu sýra. Dáme je do širšího kastrolu, podlijeme vodou do výšky cca 2 cm, přidáme cukr, kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody a vaříme pod pokličkou do změknutí. Přidáme skořici a po vychladnutí rozmixujeme.
Hmotu rozetřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy a hrozinkami (uvařenými ve vodě), které opatrně vtlačíme do hmoty a necháme oschnout v teplé troubě anebo na teplém radiátoru. Pokrájíme na kousky.