Kdoulový džem
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 000 g kdoule = dule v očistenom stave
- 1 ks skořice
- 5 ks hřebíčky = klinčeky
- 500 g krystalový cukr
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- cca 200-250 ml vody
Postup Kdoulový džem
Postup přípravy receptu
-
Dule očistíme suchou servítkou, utierkou od chĺpkov, ošúpeme, umyjeme, pokrájame na malé kúsky.
Podlejeme vodou a privedieme do varu so škoricou, klinčekmi.
Rozvaríme na kašu, vylovíme klinčeky a škoricu, tyčovým mixérom po čiastočnom schladnutí rozmixujeme.
Pridáme citrónovú šťavu a cukor a pomaly varíme na požadovanú hustotu, často miešame.
Dáme do vysterilizovaných pohárov, zaviečkujeme, obrátime hore dnom, po cca 10 minútach obrátime späť. Varením džem získava červenkastú farbu.