Kávový dort s krémem z ledových kaštanů, kofily a jogurtů
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 3 vejce
- 90 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hladké mouky
- + 0,5 lžičky jedlé sody
- 30 ml oleje
- 1,5 PL sypké černé kávy (nebo Cara)
- Na krém:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 400 g smetanových jogurtů
- 100 g moučkového cukru
- 1 Kofila (čokoláda)
- 1 ledové kaštany čokoláda
- 50 g čokolády na vaření
- 1 ztužovač dr. Oetkera za studena - (podle návodu) nebo jeden a půl sáčku)
- + 80 g čokolády na ozdobu - nastrouhat hoblinky
- + sušené maliny na ozdobu
- + rumová tresť
Postup Kávový dort s krémem z ledových kaštanů, kofily a jogurtů
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce ušleháme s třtinovým cukrem, přidáme olej, mouku se sodou, sypkou kávu a vše vyšleháme.
Těsto nalijeme do dortové formy, jejíž dno pokryjeme pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30 minut (zkoušíme špejlí). Upečeme a necháme vychladnout.
Všechny čokolády nastrouháme najemno do jednotlivých misek.
Mezitím si ušleháme smetanu ke šlehání s cukrem.
Ztužovač dr. Oetkera - zastudena ušleháme podle návodu. Přidáváme postupně jogurty a vše dobře zamícháme.
Ke směsi jogurtů a želatiny přidáme našlehané smetany s vanilkovým cukrem.
Postupně vmícháváme všechny nastrouhané čokolády (můžeme vsypat i kousíčky sušeného ovoce- pomela i višní - viz obrázek) a pak vše jemně zamícháme, ale neni nutné, jen jsem to zkusila.
Korpus ve formě potřeme jemným krémem, posypeme čoko-ozdobami a dáme do chladu ztuhnout - nejlépe přes noc.
Druhý den opatrně odstraníme formu.
Dort zdobíme ovocem (měla jsem sušené višně + maličko sušeného pomela (z ozdob na Valentýnské srdce) a šlehačkou.