Kaštanová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g jedlých kaštanů
1 celer (bulva středně velká)
1 petržel
2 střední mrkve
1/2 pórku
2 cibule
1 svazek petrželové natě
3 stroužky česneku
5 lžic másla
100 ml zakysané smetany
1 litr zeleninového vývaru
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Celer oloupeme a rozřízneme na čtvrtiny, jednu dáme bokem.

  2. Mrkve a petržel oškrábeme a rozpůlíme, pórek omyjeme. Jednu cibuli omyjeme a neloupanou rozčtvrtíme.

  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme na ně všechnu zeleninu a zprudka osmahneme. Po chvíli zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak na slabém ohni necháváme probublávat, dokud zelenina nezměkne. Takto připravený vývar scedíme.

  4. Zatímco se dělá vývar nachystáme kaštany. Každý z nich svrchu do kříže nařízneme a pak je dáme na plechu do trouby vyhřáté asi na 200 stupňů. Pečeme 10-15 minut. Následně odstraníme slupky a kaštany rozkrojíme na čtvrtiny. Zbylý kus celeru nakrájíme na menší kostičky, stejně jako zbylou cibuli. Česnek oloupeme.

  5. Ve středním hrnci na zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme celer, česnek a kaštany. Osmahneme a zalijeme 3/4 litru připraveného vývaru. Vaříme, dokud nejsou celer a kaštany měkké, pak rozmixujeme na hladký krém, podle potřeby osolíme a opepříme. Hotovou polévku zjemníme zakysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!