Kaštanová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g jedlých kaštanů
- 1 celer (bulva středně velká)
- 1 petržel
- 2 střední mrkve
- 1/2 pórku
- 2 cibule
- 1 svazek petrželové natě
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic másla
- 100 ml zakysané smetany
- 1 litr zeleninového vývaru
- pepř
- sůl
Postup Kaštanová polévka
Postup přípravy receptu
-
Celer oloupeme a rozřízneme na čtvrtiny, jednu dáme bokem.
Mrkve a petržel oškrábeme a rozpůlíme, pórek omyjeme. Jednu cibuli omyjeme a neloupanou rozčtvrtíme.
Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme na ně všechnu zeleninu a zprudka osmahneme. Po chvíli zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak na slabém ohni necháváme probublávat, dokud zelenina nezměkne. Takto připravený vývar scedíme.
Zatímco se dělá vývar nachystáme kaštany. Každý z nich svrchu do kříže nařízneme a pak je dáme na plechu do trouby vyhřáté asi na 200 stupňů. Pečeme 10-15 minut. Následně odstraníme slupky a kaštany rozkrojíme na čtvrtiny. Zbylý kus celeru nakrájíme na menší kostičky, stejně jako zbylou cibuli. Česnek oloupeme.
Ve středním hrnci na zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme celer, česnek a kaštany. Osmahneme a zalijeme 3/4 litru připraveného vývaru. Vaříme, dokud nejsou celer a kaštany měkké, pak rozmixujeme na hladký krém, podle potřeby osolíme a opepříme. Hotovou polévku zjemníme zakysanou smetanou.