Pomazánka z cizrny - klasický hummus

Recepty, Luštěniny

Suroviny

3 polévkové lžíce citronové šťávy
60 ml vody
6 polévkových lžic tahini (sezamová pasta)
2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
1 konzerva (400 g) cizrny v mírně slaném nálevu
1 malý stroužek česneku (utřený)
1/2 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky kmínu (římský kmín, comino)
špetka kajenského pepře (volitelné)
1 polévková lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky

Postup přípravy receptu

  1. 1. Smícháme citrónovou šťávu s vodou, přidáme sezamovou pastu, olivový olej a rozmícháme dohladka.

  2. 2. Cizrnu scedíme a dáme stranou 1 až 2 PL na ozdobu.

  3. 3. Zbývající cizrnu dáme do hlubší, vyšší misky (nebo třeba do misky ponorného mixeru), přidáme česnek, sůl, kmín a kajenský pepř. Několikrát zapulzujeme ponorným mixerem, potom přidáme citrónovou směs a rozmixujeme dohladka, asi 15 - 30 sekund.

  4. 4. Hummus dáme do servírovací mísy, posypeme cizrnou, kterou jsme si odložili a lehce pokapeme extra panenským olivovým olejem a ozdobíme koriandrem nebo petrželkou.

  5. 5. Před podáváním necháme vychladit v lednici alespoň 30 minut.

  6. 6. Podáváme s pita chlebem a podle chuti pokapané olivovým olejem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!