Pomazánka z cizrny - klasický hummus
Recepty, LuštěninySuroviny
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 60 ml vody
- 6 polévkových lžic tahini (sezamová pasta)
- 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- 1 konzerva (400 g) cizrny v mírně slaném nálevu
- 1 malý stroužek česneku (utřený)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky kmínu (římský kmín, comino)
- špetka kajenského pepře (volitelné)
- 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky
Postup Pomazánka z cizrny - klasický hummus
Postup přípravy receptu
-
1. Smícháme citrónovou šťávu s vodou, přidáme sezamovou pastu, olivový olej a rozmícháme dohladka.
2. Cizrnu scedíme a dáme stranou 1 až 2 PL na ozdobu.
3. Zbývající cizrnu dáme do hlubší, vyšší misky (nebo třeba do misky ponorného mixeru), přidáme česnek, sůl, kmín a kajenský pepř. Několikrát zapulzujeme ponorným mixerem, potom přidáme citrónovou směs a rozmixujeme dohladka, asi 15 - 30 sekund.
4. Hummus dáme do servírovací mísy, posypeme cizrnou, kterou jsme si odložili a lehce pokapeme extra panenským olivovým olejem a ozdobíme koriandrem nebo petrželkou.
5. Před podáváním necháme vychladit v lednici alespoň 30 minut.
6. Podáváme s pita chlebem a podle chuti pokapané olivovým olejem.